Peste 5000 de muncitori străini, majoritatea din Asia, au contribuit la dezvoltarea domeniului construcții din România în cursul anului trecut. Această parte a lumii este, potrivit reprezentanților Federației Patronatelor în Construcții, singurul furnizor de forță de muncă pentru acest domeniu, în contextul deficitul de muncitori din România.
Salariile din construcții, atractive pentru personalul din Asia
În 2019, după implementarea Ordonanței de Urgență nr.114 din 2018, salariul minim din construcții a ajuns la 2360 de lei net, în timp ce aproximativ 150.000 de angajați din acest domeniu au câștigat peste 3200 de lei net.
Această ordonanță a stabilit, pentru prima dată în România, un salariu minim exclusiv pentru cei care muncesc în acest domeniu, mai mult, a adus cu sine o serie de alte facilități fiscale cum ar fi:
- Veniturile din salarii, scutite de plata impozitului pe venit;
- Angajații din acest domeniu au asigurare CNAS fără plata constribuției;
- Contribuția de asigurări sociale scade de la 25%, la 21.25%.
Cu toate acestea, la jumătatea anului trecut, reprezentanții Federației Patronatelor Societăților din Construcții subliniau faptul că, la momentul respectiv, deficitul de personal din acest domeniu de activitate era de 70.000 de persoane, iar estimările pentru 2020 erau de 100.000 de oameni.
„Aceste cifre, cele legate de venit, dar și cele care arată necesarul de personal din acest domeniu, dovedesc nevoia reală de a recurge la recrutarea internațională de personal, dar și faptul că România este în poziția de a fi o țară atractivă pentru personalul calificat din Asia. Muncitorii din construcții din țări precum India, Nepal, Vietnam, Filipine, Bangladesh, Sri Lanka și Kenya sunt, până la urmă, cei care au contribuit la construirea unor clădiri devenite emblematice la nivel mondial. În plus, candidații care doresc să lucreze în Europa sunt foarte motivați de salariile competitive și sunt dispuși să muncească aproximativ 6 zile sau 48 ore pe saptămână.”, a declarat Vlad Sarca, fondatorul EGV International.
Beneficiile recrutării de personal din Asia
Unul dintre principalele beneficii este numărul mare de muncitori la care puteți avea acces. Pe lânga acest lucru, faptul că aceștia decid să lucreze într-o altă țară, departe de casă, pe un alt continent, reprezintă și o garanție a fidelității lor față de angajator. Ei sunt motivați salarial astfel încât vor respecta atât programul de lucru, cât și durata contractului. Potrivit legislației în vigoare, contractele de muncă se pot încheia pe o perioadă maximă de 2 ani, însă pot fi reînnoite. Un alt beneficiu major este durata procesului de recrutare. În maximum patru luni din momentul în care decideți să vă extindeți echipa cu candidați NON-EU, aceștia vor începe munca. Partea birocratică, legată de obținerea documentelor necesare cum ar fi aviz de muncă, viza de lungă ședere și permisul de ședere, revine companiei care face recrutarea, în acest caz, ne revine nouă.
Despre EGV International
EGV International este o companie de recrutare internațională, parte a grupului de firme de profil EGV, prezent pe piață încă din 2007. În cei peste 14 ani de experiență, grupul EGV a finalizat cu succes proiecte ample de recrutare în țări precum Germania, Franța, Elveția, Austria, Danemarca, Suedia, Norvegia, Marea Britanie, Bulgaria, Ungaria, dar și România. De la înființare până acum, grupul de recrutare a reușit să colaboreze cu zeci de mii de candidați și să găsească angajați potriviți pentru sute de companii.
Misiunea EGV International este de a recruta candidați care să dea rezultate pentru angajatori din domenii precum industrie, construcții, HoReCa și agricultura. EGV International este o companie regională care, până în prezent, este prezentă în România, prin două birouri, în București și în Oradea, dar și în Ungaria, printr-o sucursală deschisă în Budapesta. Puteți afla mai multe informații despre companiei de aici: www.egvinternational.eu.