Criza forței de muncă este una dintre marile probleme pentru care mediul de afaceri va trebui să găsească o soluție în cursul anului 2020. În contextul în care, la finalul anului trecut, barometrul realizat de compania de consultanță Frames arăta faptul că peste 60% dintre reprezentanții companiilor incluse în cercetare au declarat că una dintre principalele provocări ale acestui an va fi deficitul de forță de muncă.

1 milion de angajați noi, aceasta a fost cifra care a reieșit dintr-o analiză realizată de PwC la finalul anului trecut ca fiind necesarul de personal de care România are nevoie pentru a reuși în următorii cinci ani să obțină o creștere economică medie de 3,5% pe an. În plus, mai mult de jumătate din companii ar intenționa să crească numărul de angajați în 2020, în medie, cu 11%.

Toate aceste lucruri se întâmplă în contextul în care România se află pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce privește mobilitatea lucrătorilor, conform unui studiu publicat în cursul anului trecut de Institutul EconPol din Bruxelles.

Una dintre soluțiile pentru criza de forță de muncă este recrutarea de personal din Asia, activitatea principală a firmei de recrutare EGV International.

„Ne preocupă lipsa de personal de care suferă zeci de mii de angajatori care se transpune în lipsa fructificării de oportunități economice și dorim să oferim soluții viabile prin care să restabilim echilibrul pe piata forței de muncă. Practic, dorim să le oferim angajatorilor posibilitatea de a ieși din paradigma penuriei de forță de muncă prin accesul la milioane de candidați calificați si necalificați din țări non-UE. Aceștia sunt motivați să lucreze conform condițiilor contractuale din România pentru că în țările de unde provin beneficiază de salarii de 2 sau de 3 ori mai mici decât cele de la noi. Angajații rămân pentru 24 de luni la angajatori și prelungirea ulterioară a contractului este posibilă, astfel se diminuează rotația angajaților și crește productivitatea companiei. ”, a punctat Vlad Sarca, fondatorul companiei de recrutare EGV International.

EGV International, recrutare internationala, Vlad Sarca, personal din Asia

Domeniile pe care EGV International a decis să își concentreze forțele pentru a ajuta la rezolvarea deficitului acut de personal sunt: industrie, HoReCa, construcții, agricultură și IT. Pentru a reuși să obțină rezultatele propuse, EGV International a încheiat parteneriate strategice cu companii de recrutare de renume din Asia, unele dintre ele fondate încă din anii ’70 și care recrutează personal pe piața internațională de ordinul zecilor de mii de persoane pe an pentru țări și zone precum: Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Malaezia și Orientul Mijlociu.

În ceea ce privește găsirea de soluții pentru situația din România, există cifre care arată intenția angajatorilor români de a își extinde echipele cu angajați din străinătate. Un studiu realizat jumătatea anului trecut de către compania de consultanță Frames arăta faptul că 6 din 10 angajatori români sunt dispuși să apeleze la forță de muncă din străinătate.

Despre EGV International

EGV International este o companie de recrutare internațională, parte a grupului de firme de profil EGV, prezent pe piață încă din 2007. În cei peste 14 ani de experiență, grupul EGV a finalizat cu succes proiecte ample de recrutare în țări precum Germania, Franța, Elveția, Austria, Danemarca, Suedia, Norvegia, Marea Britanie, Bulgaria, Ungaria, dar și România. De la înființare până acum, grupul de recrutare a reușit să colaboreze cu zeci de mii de candidați și să găsească angajați potriviți pentru sute de companii.

Misiunea EGV International este de a recruta candidați care să dea rezultate pentru angajatori din domenii precum industrie, construcții, HoReCa și agricultura. EGV International este o companie regională care, până în prezent, este prezentă în România, prin două birouri, în București și în Oradea, dar și în Ungaria, printr-o sucursală deschisă în Budapesta. Puteți afla mai multe informații despre companiei de aici: www.egvinternational.eu.